Iso goed

Zonnepanelen. Is dat iets voor mij?
Door de sterke prijsdaling van zonnepanelen leveren zonnepanelen een rendement van tussen de 9% en 12% per jaar. Dit is een veel hoger rendement dan wanneer u geld op de bank laat staan. Door de verwachte prijsstijging van energie zal uw rendement jaarlijks zelfs gaan stijgen.
Of het in uw geval ook interessant is om zonnepanelen te plaatsen, hangt af van meerdere factoren. Vanzelfsprekend moet uw dak geschikt zijn. Ook belangrijk is uw stroomverbruik en de afzekering van uw meterkast. Daarnaast kan een (gedeeltelijke) financieringsmogelijkheid een prima oplossing zijn om tot een passend systeem te komen. De bij ons aangesloten installateur in uw regio neemt alle mogelijkheden graag met u door. Onderstaand leest u een aantal belangrijke uitgangspunten. Voor een uitgebreidere toelichting verwijzen wij u graag naar onze vraag en antwoord.
Het dak
Allereerst moet u kijken of uw dak geschikt is. Een dak op het zuiden met een hellingshoek van 35 graden is ideaal. Een richting tussen het Zuidoosten en Zuidwesten en een hellingshoek tussen de 15 en 60 graden levert echter nauwelijks rendementsverlies op. Een systeem richting Westen en Oosten levert een rendementsverlies van ongeveer 10% ten opzichte van het Zuiden en is daarmee nog steeds interessant. Een ligging op het Noorden levert te veel rendementsverlies en wordt door ons niet geadviseerd. Schaduw moet zo veel mogelijk vermeden worden.
Stroomverbruik
De energiewet staat het toe dat u uw volledige eigen stroomverbruik opwekt met zonnepanelen. Indien u echter meer opwekt dan uw eigen verbruik krijgt u slechts een kleine vergoeding over de “teveel” opgewekte energie. Wij adviseren daarom altijd om niet meer op te wekken dan uw eigen verbruik. Uw stroomverbruik kunt u vinden op de jaarafrekening van uw leverancier.
Zonnepanelen
In Nederland wordt er tegenwoordig meestal gekozen voor zwarte panelen omdat deze een mooiere uitstraling hebben dan de blauwe zonnepanelen met een chromen rand. Andere punten waar u op moet letten bij de aanschaf zijn het volgende:

  • Mono- of polykristallijne panelen
  • Aantal Wp per paneel
  • Tolerantie van het paneel
  • Garantie
  • TUV-certificering
De bij ons aangesloten installateur in uw regio helpt u graag bij het maken van de juiste keuze hierin. U kunt hierover altijd contact met ons opnemen of bellen met 088-4680000.